9 tips på hur du kan lära dig om investeringar

Med dessa 9 tipsen kommer du tjäna mer pengar på dina Investeringar genom att ta del av andra människor erfarenheter.

För att kunna tjäna pengar på dina aktier och andra investeringar måste du ha en del kunskap om vad du gör. Vi har i detta inlägget gjort en lista med de 9 bästa tipsen på hur du kan lära dig mer om investeringar.

De 9 bästa tipsen på hur du kan lära dig mer om investeringar är:

 1. På aktiemäklarnas hemsidor
 2. På välkända investeringsbloggar
 3. Aktieförbund
 4. Forum
 5. Böcker
 6. Magasin
 7. Poddar
 8. Föreläsningar och Seminarium
 9. Sociala medier

Oavsett vilket sätt du använder för att lär dig om aktier och andra investeringar måste du alltid vara källkritisk. Du vet aldrig vem som sitter på andra sidan av tangentbordet.

Tips 1: Aktiemäklarnas hemsidor

Du kan hitta väldigt mycket information direkt hos aktiemäklarna. Hos dem finns mycket information om aktiehandel och de vanligare investeringsformerna som exempelvis fonder och ETF:er.

Detta är en mycket tryggare källa än exempelvis sociala medier eller vanliga forum. Hos Avanza finns det en s.k. Aktieskola som är väldigt bra för nybörjare. Där kan du bl.a. lära dig vad en aktie är, hur man tjänar pengar på aktier och hur du deklarerar dina aktier. Även hos nätmäklaren Nordnet hittar du en bra kunskapsbank som innehåller alla grundkurser du behöver.

Tips 2: Välkända investeringsbloggar

Investeringar har blivit riktigt populärt senaste tiden och en del har börjar blogga om sin resa. Som nybörjare är de mer välkända investeringsbloggarna en bättre inspirationskälla.

Risken med nyare bloggare är att deras kunskapsnivå också är i ett nybörjarstadie och vissa tips kan vara mer osäkra. Läs dem gärna som motivation, men var försiktig med vilka tips du följer. Att följa någon som använder begreppet ”aktieraket” ska du vara särskilt försiktig med.

Investeringsbloggar är en bra källa att hitta inspiration till mer alternativa investeringar. Som exempelvis krypto, fastighetsprojekt eller solcellsparker.

Tips på välkända investeringsbloggar

Några av de stora bloggarna inom investeringar är:

 • Rikatillsammans. Där började vår resa. Dem fokuserar främst på passiva investeringar i indexfonder och följer en 4 hinkar-princip. Vilket är tänkt att ge dig en bra riskjusterad avkastning.
 • Marcus Hernhag. Han har följt börsen sedan 1998 och skrivit åt tidskriften Privata Affärer sedan 2000. Hernhag har också skrivit några av de (enligt oss) bästa aktieböckerna på marknaden. Exempelvis: Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning.
 • Kronan till miljonen. Även känd som KTM. Är en stor motiverande inspirationskälla för oss. Personen är en anonym investerare som bloggar om sin egna investeringsresa och vägen till att bli miljonär. Bloggaren har redan nått miljon nr.1 och strävar nu efter miljonen nr.2. Bloggarens investeringsstrategi kretsar kring utdelningsaktier.

Tips 3: Aktieförbund

Aktieförbund är bra sätt att dela kunskap med likasinnade aktieintresserade. Detta kan ske både live och digitalt. De stora aktieförbunden i Sverige är Aktiespararna och unga aktiespararna.

Unga aktiespararna är ett aktieförbund som riktar sig till unga upp till 28 år. Dem har idag ca 10 000 medlemmar som är spridda över hela landet. Kunskapsnivån är allt från nybörjare till experter.

Unga aktiespararna hjälper sina medlemmar att spara och investera smartare. Är du mellan 15-28 år kostar ett medlemskap 299:-/år för barn mellan 1-14 år kostar ett medlemskap 49:-/år.

När du blir medlem hos unga aktiespararna får du ta del av många fina förmåner. Som exempelvis:

 1. Sveriges bästa aktieutbildning ingår – UA-Akademin.
 2. Ekonomitidningarna Stock Magazine och Aktiespararna (digitalt) ingår.
 3. 60% rabatt på courtaget hos Nordnet (0,10% istället för 0,25%).
 4. 50% rabatt på courtage på Aktieinvest (aktier via månadssparande)
 5. Bättre pris på diverse ekonomiböcker.
 6. Rabatt på analystjänster som Börsdata & Hitta Kursvinnare
 7. Över 500 kurser och events varje år 

Har du passerat 28 år är det aktiespararna du ska titta på istället. Aktiespararna är en oberoende medlemsorganisation som hjälper dig att bli bättre på investeringar oavsett kunskapsnivå.

Aktiespararna erbjuder tre olika medlemskap. Start, Bas och Premium. Innehållet varierar och likaså kostnaderna.

Start är ett riktigt ”kom-igång” medlemskap och kostar 29:-/månaden. Här lär du dig grunderna, hur du öppnar ett konto, hur du köper en aktie etc. Efter 2 månader går det automatiskt över till ett basmedlemskap, men du kan säga upp medlemskapet innan det sker.

Basmedlemskapet kostar 49:-/månaden och erbjuder dig bl.a. att ta inspiration från färdiga investeringsportföljer som följs upp varje vecka. Du får också tips på vilka aktier som går bäst just nu, ställa frågor direkt till experter och möjlighet att gå på utbildningar och aktieträffar. Även aktietidningen Aktiespararna med 9nr/år ingår.

Premium är aktiespararnas sista medlemskap och kostar 99:-/månad. Allt som ingår i start och bas får du också här. Utöver detta får du fördjupande kunskap och analyser direkt när de publiceras. Digitala verktyg, utbildningar och träffar. Du får också tillgång till alla deras portföljer och analyserna bakom besluten samt utbildningar inom specialområden.

Tips 4: Forum

Aktieforum är ett bra sätt att skapa en gemenskap. Här kan kunskapsnivån variera mycket och därför bör du vara vaksam på vilka personer du följer. Men när du hittar dina guldkorns-diskussioner är det riktigt trevligt och givande.

Nätmäklaren Nordnets egna plattform ”Shareville” är en riktig rolig plattform. Här kan man diskutera med andra medlemmar samt se andra människors portföljer och deras utveckling. Det går jättebra att ha en konto på Shareville även om du handlar aktier med Avanza. Är du ny på börsen är gruppen ”Aktiedagis” på Shareville något du borde kolla in.

Avanzas aktieforum ”Placera” är ett måste att läsa, i alla fall inläggen som berör innehav du själv har. Här är nivån både hög och låg. Det går bra att läsa i forumet utan ett medlemskap, men vill du kommentera måste du skaffa ett inlogg. Detta är helt gratis.

Börssnack är ett forum som drivs av Dagens Industri (DI). Liknande de flesta forum går det bra att ta del av diskussionerna utan ett konto, men vill du delta i diskussionerna måste du skapa ett. Ett konto hos DI kostar från 399:-/månaden-879:-/månaden beroende på vilket paket du väljer.

Tips 5: Investerings böcker

Det är en speciellt känsla av att krypa upp i soffan med en kaffe och läsa en tryckt investeringsbok. Här finns det ett väldigt stort utbud, från psykologiska aspekter till mer tekniska vinklar. Är du bekväm att läsa på engelska finns det en uppsjö att välja bland. Vissa kan vara lite väl amerikaniserade med intressanta i alla fall.

Är du ny på investeringar och vill läsa något givande med enkla begrepp rekommenderar vi dessa böckerna:

På den engelska marknaden är dessa böckerna väldigt bra

Tips 6: Magasin

Magasin är ett väldigt bra sätt att ta del av färska och relevanta nyheter. När det kommer till just investeringar händer det saker hela tiden och det gäller att hänga med. Därför kan en prenumeration på någon av nedan magasin hjälpa dig att hålla dig uppdaterad.

 • Stock Magazine: Sveriges kaxigaste och mest nyskapande ekonomitidning. Stock Magazine ger de bästa förutsättningarna för att lyckas med ett framgångsrikt sparande. De skriver om spännande nyheter och intressanta utbildningar på temat aktier och sparande. Samt ekonomi, karriär och näringsliv. Tidningen riktar sig främst till dig mellan 15-28 år.
 • Privata Affärer: Denna affärstidningen håller koll på finansvärldens tyngsta bolag och de senaste nyheterna som påverkar världsekonomin. Med Privata affärer får du en bättre och hållbar privatekonomi då deras reportage ger större kunskap om bland annat börsmarknaden, bostaden, lån och pensionen.
 • Dagens Industri: Di handlar om börsen, affärsvärlden och näringslivet. Den är nordens största affärstidning och grundades 1976. I tidningen hittar du bland annat börsanalyser och näringslivsnyheter, dem täcker både den svenska och internationella marknaden. Som prenumerant av Di får du en tidning som täcker hela spektrumet av affärsnyheter, finansfakta och näringsliv.

Tips 7: Poddar

Koppla hunden och in med hörlurarna, nu ska vi på podd-promenad! Med en bra podd i lurarna kan i alla fall jag gå nästan hur långt som helst. Så varför inte slå ihop nytta med nöje?

Med en bra ekonomipodd kan man ta sitt sparande och investeringar till nya höjder. Här har vi lyft fram de bästa guldkornen inom ekonomi- och finanspoddarna.

 • Avanzapodden är den populäraste ekonomipodden och här pratar Johanna och Nicklas om allt som hör till privatekonomi. De hjälper dig att hitta rätt i den knepiga djungeln av sparande och investeringar. De släpper ett bytt avsnitt varje Torsdag. Våra två favoritavsnitt så här långt är Episode 168 och Episode 165.
 • Börspodden är Sveriges största podcast om börs och ekonomi, sedan starten 2013 ha dem haft över 14 miljoner lyssningar. I podcasten bjuder börsproffsen John Skogman och Johan Isaksson varje vecka på sina analyser om världens börsklimat och sina egna investeringar. Då och då gästas de också av Sveriges tyngsta finanspersonligheter.
 • Market Makers är Sveriges största finanspodd med fokus på investeringar i tillväxt- och teknikaktier. Är du något av en framtids människan kan denna podden vara perfekt för dig. Avsnitten släpps varje torsdag och består av en bra blandning kring bolags- och sektoranalyser, trendspaningar och spännande gäster. Det är twitterprofilerna Fabian Franzén och Niklas Aldén som står för underhållningen.
 • Kvalitetsaktiepodden är troligtvis den podden med de bästa aktietipsen. Podden drivs av Ola och Claes som i avsnitten fokuserar på fundamental analys av bolag med fina kassaflöden och stabil historik. Detta är en podd som passar dig som vill göra långsiktiga investeringar.
 • Rikatillsammans har inte bara en blogg och ett forum. De har även en podcast där de släpper nya avsnitt varje söndag. Deras poddavsnitt släpps även på Youtube som videoklipp. Deras podd är perfekt för dig som vill få en hållbar privatekonomi.

Tips 8: Föreläsningar och Seminarium

Föreläsningar och seminarium är oftast riktigt givande och roliga. Där träffar du också andra människor som har samma intresse som du.

Aktiespararna och unga aktiespararna bukar med jämna mellanrum anordna diverse aktieträffar. Men är du inte medlem hos dem finns det självklart andra event att ta del av.

Financial Stockholm är ett oberoende nyhetsforum för professionella investerare i Stockholm. Dem håller kontinuerligt investeringsseminarium i Stockholm med intressanta företag och talare.

Har du inte möjlighet att fysiskt kunna delta går det utmärkt att ta del av deras inspelade föreläsningar direkt via YouTube. Du hittar dem på Youtube-kanalen Direkt Studios, här finns även en hel del livesändningar kring det senaste från finansmarknaden.

Tips 9: Sociala medier

På Sociala medier kan stämningen vara både hög och låg. Det finns mer erfarna och mindre erfarna investerare, men gemenskapen är oftast stor. Några av de sociala medierna vi själva fördriver tiden på är:

Twitter

Twitter, framför allt på #finanstwitter och #PrataPengar hittar du väldigt många som är intresserade av aktier och andra investeringar. Många delar öppet med sig av sina innehav och resultat. Här är det en riktigt känsla av gemenskap och skriver du en investeringsfråga kan du förvänta dig att någon svarar.

Till och med nätmäklaren Avanza hänger här under namnet @avanzabank och svara på kundernas frågor och feedback.

Facebook-grupper

Facebook-grupper kan vara väldigt varierande i både kunskap och bemötande. Men även här kan du hitta några guldkorn, man lär sig ganska fort vilka som är genuina och vilka som vill blåsa andra människor. Två facebook-grupper du kan kika på är Aktietips och Aktier, sparande och privatekonomi.

Inspirerande Youtube-kanaler

På Youtube finns det några kanaler som verkligen är värda att följa. Är du helt ny på aktier tycker vi att du ska följa SparaCash. Han heter egentligen Marcus Lindblad och riktar sig till nybörjare som vill lära sig om bland annat aktier och fonder.

Har du bra koll på det grundläggande inom investeringar kan EFN vara något för dig. EFN står för Ekonomi- och FinansNyheterna, här hittar du de viktigaste nyheterna för din privatekonomi, börs- och finans samt näringslivet. Kort sagt, EFN samlar allt om ekonomi i en enda kanal.

Instagram

Vi har testat så kallat ”Finstagram”. Detta är gruppnamnet på de människorna som delar med sig av investeringar på Instagram. Vi själva tycker inte att detta var speciellt givande, det var mest ett flöde för inbördesberundran. Det fanns inte jättemycket hjälpsamt material. Men inget passar alla, du kanske tycker att Instagram är perfekt för dig.

Två profiler som vi ändå tycker är värda att titta på är Finansgrabbarna och Mohammeds väg till miljonen.

Sammanfattning och slutord

Att hämta inspiration från andra människors är bra, men det är du själv som ansvarar för dina egna investeringar. Därför måste du komma ihåg att vara källkritisk. Du behöver absolut inte kunna allt om investeringar för att komma igång.

Det bästa sparandet är det som blir av och det bästa du kan göra är att börja investera med små summor. Gärna i form av ett månadssparande. Då lär du dig förstå börsens svängningar och din egna rikstolerans.

Vilket är ditt bästa tips för att lära sig mer om investeringar och privatekonomi? Dela gärna med dig i kommentarerna.

Lämna ett svar

Hållbar privatekonomi

Hållbar privatekonomi

Vi vill hjälpa dig att få en hållbar privatekonomi. Därför delar vi med oss av tips och information om allt som berör pengar och privatekonomi.

Kategorier

Fler artiklar