Aktiehandel för Nybörjare – Hur Köper och Säljer man Aktier?

Vi lär dig steg för steg hur du gör för att köpa och sälja aktier som nybörjare.
Aktiehandel

Det senaste året har intresset för aktier stigit väldigt mycket. Vi har själva köpt och sålt aktier sedan 2019 och i början hade vi många funderingar. I detta inlägg går vi igenom hur du kan göra för att komma igång och börja köpa och sälja aktier på egenhand.

Hur kan jag köpa och sälja aktier? För att kunna köpa och sälja aktier behöver du ett konto hos en nätmäklare. De två största nätmäklarna i Sverige är Avanza och Nordnet. Att öppna ett konto är helt kostnadsfritt hos båda. 

När man är helt ny på aktier kan det kännas läskigt och förvirrande. Det är svårt att veta hur man börjar och vad man ska köpa. Du kan inte köpa aktier hos din vanliga bank. Du måste använda en nätmäklare, exempelvis Avanza eller Nordnet.

Vi själva använder Avanza då vi tycker att deras hemsida är enklast, men det är en smaksak. I detta inlägg visar vi dig exakt hur du kommer igång med ditt första aktieköp.

Vi kommer att gå igenom steg-för-steg hur du:

 1. Öppnar ett konto hos en nätmäklare.
 2. Skapar en depå/konto.
 3. Sätter in pengar hos nätmäklaren.
 4. Köper din första aktie.
 5. Säljer din första aktie.

Viktigt att tänka på!

Innan du börjar med aktier måste du se över din ekonomi. Du ska bara investera pengar som du kan förlora helt. Det finns en risk att alla dina pengar kommer bli värda 0:-. Exempelvis om ett bolag går i konkurs. Därför är det väldigt viktigt att du bara investerar pengar som du klarar dig utan. Helt plötsligt en morgon kan alla pengar vara borta.

Du behöver även vara uppmärksam på de avgifterna du betalar vid aktiehandel. Courtage är en avgift du betalar när du köper och säljer vissa aktier. Hos Avanza slipper du denna avgift om du har ett kapital under 50 000:- hos dem. Hos Nordnet är gränsen 80 000:-. Växlingsavgift kommer du betala om du köper aktier i en utländsk valuta.

Steg. 1: Öppna konto hos en nätmäklare

Det första du ska göra är att öppna ett konto hos en nätmäklare. Du måste vara minst 18 år gammal för att öppna ett eget konto. Är du yngre än detta kan du fortfarande använda en nätmäklare, men du behöver godkännande från samtliga av dina förmyndare (dvs. föräldrar/vårdnadshavare).

Du kan välja mellan Avanza eller Nordnet. Vi själva använder Avanza, men du kan välja vilken du vill. Ta en titt på båda. Du kan alltid byta nätmäklare om du skulle ångra dig senare.

Registreringsprocess Avanza

nordnet skapa konto

När du klickar på någon av knapparna kommer du direkt till nätmäklarens ”ny kund-sida”. Där kommer du få skapa ditt konto. Detta är helt gratis hos båda nätmäklarna. Du skapar ditt konto genom att svara på frågorna. Det är helt vanlig information de kommer begära från dig, som ditt namn, personnummer, e-post etc.

Steg. 2: Skapa en depå/konto

När du har öppnat ett konto hos nätmäklaren ser det lite olika ut beroende på vilken du valde. Men det du behöver göra är samma hos båda.

När du skapade ditt konto fick du en aktie/fonddepå. Detta konto vill du som nybörjare helst inte använda. Då det kommer innebära mer arbete när du ska deklarera och rent skattemässigt är detta just nu sämre.

Du vill istället öppna ett nytt konto antingen ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring (KF). Det vanligaste man brukar använda sig av är ISK. Då slipper du redovisa dina vinster och förluster i din deklaration. Detta kommer redan förtryckt. Men vilket konto du ska välja beror på vad du ska spara till och vad du ska spara i.

Ska du spara till dina barn vill du använda dig av en KF. För då står du som ägare på pengarna även efter barnet har fyllt 18år. Men du kan ha barnet som en förmånstagare. Detta gör att barnet du har satt som förmånstagare kommer få pengarna om du skulle gå bort.

Du vill också använda en KF om du planerar att investera i utländska aktier som ger utdelningar. Detta har med källskatten att göra. Är du svenskmedborgare och äger aktier som har sitt skattesäte utomlands får du betala källskatt på dina utdelningar. En källskatt är helt enkelt en extra skatt som dras automatiskt från en KF om aktien delar ut pengar.

Alla utländska aktier drar inte källskatt. Exempelvis har aktier som har sitt skattesäte i Irland ingen källskatt för oss i Sverige. Men för att slippa tänka på detta är det enklast att ha en egen regel. Vi själva har alla våra utländska aktier på en KF och våra svenska aktier på ett ISK.

Du kan alltid börja med ett ISK och öppna en KF längre fram. Är du intresserad att bara testa aktiehandel med låga summor är ett ISK att föredra.

Se till att du är inloggad hos din nätmäklare och använd sedan nedan länkar så kommer du direkt till deras sida där du öppnar fler konton.

Klicka här för att öppna ett ISK hos Avanza

Klicka här för att öppna ett ISK hos Nordnet.

Steg. 3: Sätt in pengar hos nätmäklaren

När du har öppnat ditt ISK (eller KF) behöver du sätta in pengar på kontot. Detta kan göras på olika sätt. Det spelar ingen roll vilket sätt du använder. Ta det du tycker är enklast. Du kan själv välja hur mycket (eller lite) pengar som du vill sätta över.

Sätta in pengar hos Avanza

Hos Avanza kan du välja mellan 3 olika sätt att sätt in pengar på.

 1. Via Swish. Detta fungerar upp till 150 000:-
 2. Direkt överföring via Trustly. Det fungerar om du har någon av följande banker. Swedbank, Nordea, Danske Bank och på vardagar även för Handelsbanken.
 3. Banköverföring via clearing- kontonummer. Det tar normalt sett upp till en vardag innan pengarna är inne på kontot. Vet du inte vilket clearing – kontonummer du har kan du klicka på ”Banköverföring” på insättnings-sidan. Då kommer all information fram.

Här hittar du de insättningsalternativen som Avanza erbjuder.

Sätta in pengar hos Nordnet

Hos Nordnet kan du sätta in pengar på 3 olika sätt.

 1. Gör en direktöverföring med Swish.
 2. Logga in hos din vanliga bank och gör en överföring till ditt ISK/KF hos Nordnet.
 3. Använd ett föranmält konto. Anmäler du ditt externa bankkonto till Nordnet kan du göra överföringar till Nordnet utan att logga in på din bank.

Här hittar du de olika alternativen Nordnet erbjuder.

Steg. 4: Köp din första aktie

När dina pengar har kommit in till nätmäklaren är det äntligen dags att köpa din första aktie. Har du fått upp intresset för aktier har du säkert redan hittat ett bolag du vill köpa.

Vet du inte vilket bolag du vill köpa finns det en hel del inspiration hos nätmäklarna själva. Olika branscher, länder och börsvärde är några kriterier du kan använda. Men tänk på att börja med en liten summa för att lära dig.

OBS! Var noga med att du genomför köpet på ditt ISK-konto och inte ditt AF-konto. Detta gäller oavsett vilken nätmäklare du väljer!

Köpa aktier hos Avanza

Vet du vilket bolag du vill köpa använder du bara deras sökfunktion och skriver in aktiens namn. Vill du utforska lite olika aktier kan du klicka på Investera->Aktier->Aktielistan. Där kan du sortera aktierna med hjälp av en rullgardinsmeny. När du har hittat en aktie du vill köpa gör du så här:

 1. Klicka på aktien du vill köpa.
 2. Välj kontot du vill köpa aktien på (antingen ISK eller KF, ej AF).
 3. Klicka på ”köp”.
 4. Skriv in hur många aktier du vill köpa.
 5. Skriv in priset du vill betala per aktie. (Välj senaste priset för att öka dina chanser att köpa aktien direkt.)
 6. Klicka på ”Köp”.
 7. Granska ordern och klicka på ”Bekräfta köp”.

I nedan video kan du se hur du genomför ett aktieköp hos Avanza, steg för steg. Videon är ca.1 minut lång och visar allt du behöver veta för att komma igång.

Köpa aktier hos Nordnet

För att köpa aktier på Nordnet kan du söka upp den aktie du vill köpa eller välja från deras aktielista. Denna hittar du under ”Börs & Marknad”. Nordnet har även ett community som heter Shareville här kan du hitta massa aktieinspiration. Du kan bl.a. se vilka aktier som är populärast och vilka aktier som är mest sålda.

När du har hittat aktien du vill köpa gör du så här:

 1. Klicka på aktien du vill köpa.
 2. Klicka på ”köp”
 3. Välj kontot du vill köpa aktien på (ISK eller KF, ej AF!)
 4. Skriv in hur många aktier du vill köpa.
 5. Skriv in vilket aktiepris du vill köpa för. (Välj senaste priset för att öka dina chanser att köpa aktien direkt.)
 6. Granska ordern och klicka på ”bekräfta”.

Nu har du köpt din första aktie!

Steg. 5: Sälj din första aktie

Kanske vill du sälja din aktie redan nu för att lära dig eller vill du vänta tills din aktie har stigit i värde. Du kan göra precis som du vill. Det spelar ingen roll, du säljer aktier på exakt samma sätt oavsett hur länge du har ägt dem.

Du kan bara sälja aktier när börsen är öppen. Ska du sälja en aktie som finns på den svenska börsen är det vardagar mellan 9:00-17:30 som börsen har öppet. För den Amerikanska börsen är det vardagar mellan 15:30 – 22:00 som gäller.

När det är dags att sälja din aktie kan du välja om du vill sälja av hela innehavet eller delar av det. Glöm inte att lämna kvar pengar på kontot över natten för ev. avgifter som exempelvis courtage och valutaväxling.

Kom ihåg! Det finns ingen garanti för att dina aktier kommer att bli sålda. Det måste finnas någon som är villig att köpa aktien du vill sälja. Risken med att inte få din aktie såld är däremot väldigt liten. Speciellt när du handlar med vanliga aktier.

Sälja aktier hos Avanza

Så här gör du för att sälja aktier hos Avanza:

 1. Klicka på aktien du vill sälja.
 2. (Om du har samma aktie på 2 olika konton väljer du vilket kont du vill sälja aktien på).
 3. I rutan ”Antal” skriver du in hur många aktier du vill sälja.
 4. Klicka på ”Granska innan sälj”.
 5. Sedan klickar du på ”sälj”.

Finns det personer som vill köpa din aktie för priset du säljer den för kommer din försäljning att gå igenom. Skulle börsen vara stängd (p.g.a. helg eller liknande) kommer din försäljningsorder att ligga kvar tills börsen öppnar igen.

Sälja aktier hos Nordnet

Så här gör du för att sälja aktier hos Nordnet:

 1. Klicka på aktien du vill sälja.
 2. Klicka på ”sälj”.
 3. Välj antalet aktier du vill sälja.
 4. Välj vilket pris du vill sälja till. (Välj senaste priset för att öka dina chanser att sälja aktien direkt.)
 5. Granska ordern och klicka på ”sälj”.

Bra jobbat! Nu har du genomfört din första aktiehandel.

Sammanfattning och slutord

Att köpa aktier kan vara en riktigt bra långsiktig investering. Som nybörjare bör du börja med småsummor som du kan lära dig med. Du borde inte räkna med att gå med vinst första tiden på aktiemarknaden. Du ska aldrig investera pengar som du inte har råd att förlora.

Detta var en enkel genomgång på hur du kan köpa och sälja dina första aktier. Men det finns mycket mer att lära om du vill tjäna pengar på aktier. Läs våra andra investeringsinlägg för att lära dig mera.

Lämna gärna en kommentar och dela med dig om hur ditt första aktieköp gick!

Lämna ett svar

Hållbar privatekonomi

Hållbar privatekonomi

Vi vill hjälpa dig att få en hållbar privatekonomi. Därför delar vi med oss av tips och information om allt som berör pengar och privatekonomi.

Kategorier

Fler artiklar