Utdelningar – När ska man köpa aktier för att få utdelning?

Vill du få utdelning från aktier är det viktigt att du köper dem i rätt tid. Annars får du ingen utdelning och måste vänta till nästa gång. Vi berättar allt du måste veta för att höra klirret från utdelningen.
aktieutdelning_x-dag

Utdelning från aktier är ett riktigt underverk, i alla fall om du frågar oss. Är du intresserad av att skapa din egna utdelningsportfölj så måste du lära dig när du ska köpa aktierna för att få utdelning. Det kommer vi lära dig i denna artikeln.

När ska man köpa aktier för att få utdelning? För att få rätt till utdelning från din aktie måste du köpa aktien senast på sink-dagen. Detta är dagen precis innan aktiens X-dag. X-dagen är dagen då aktien handlas utan rätt till utdelning. Datumet för din akties X-dag hittar du hos din nätmäklare.

Vill du ha rätt till utdelning från din aktie måste du äga aktien innan X-dagen. Datumet som X-dagen infaller på varierar från aktie till aktie. Samma aktie kan även ha olika datum på sin X-dag från år till år. Alla datum som gäller för just dina aktier hittar du hos din nätmäklare.

Hur vet jag när X-dagen är för mina aktier?

Datumet för X-dagen hittar du på aktiens översikts sida hos din nätmäklare. Om vi tittar på aktien Volvo B hos Avanza ser du X-dagen på raden som jag har markerat i gult. Du hittar denna informationen på fliken ”Kalender” som du ser under aktiens utvecklingsgraf.

X-dag Volvo B

Hos nätmäklaren Nordnet Hittar du aktien X-dag längre ner direkt på aktiens egna sida under ”företagshändelser”.

x-dag Nordnet Volvo B

Vad händer om jag köper aktien dagen innan X-dagen men börsen är stängd?

Lägger du en order när börsen har stängt kommer ordern behandlas först när börsen öppnar. Detta innebär att ordern tidigast kommer avslutas på X-dagen. Vilket betyder att du inte kommer få någon utdelning denna gången.

Läs gärna vårt inlägg om aktiehandel för nybörjare. Där visar vi dig hur du gör för att köpa och sälja aktier. Du får även lära dig om börsens öppettider och när du kan genomföra dina köp.

Får jag utdelning om jag säljer aktien på X-dagen?

ja, du har rätt att ta del av nästkommande utdelning om du säljer din aktie på X-dagen. Men för att ha rätt till dem nästkommande utdelningarna måste du köpa aktien igen innan nästa X-dag.

Det tidigaste du kan sälja din aktie och fortfarande ha rätt till nästa utdelning är på X-dagen. Detta är eftersom det tar 2 bankdagar (s.k. likviddagar) innan du har blivit avskriven som ägare på aktien.

När får jag utdelningen?

Pengarna från utdelningen kommer på utbetalningsdagen. Detta datumet är olika för alla aktier. Du hittar det exakta datumet hos din nätmäklare. Hos Avanza hittar du datumet för utbetalningsdagen till höger om X-dagen som vi tittade på tidigare.

Utelningsdag Volvo B

På Nordnets aktiesida hittar du utbetalningsdagen till vänster om aktiens X-dag, direkt under ”företagshändelser”. Till skillnad från Avanza som kallar dagen för utbetalningsdag kallar Nordnet istället dagen för utdelningsdag. Detta har exakt samma innebörd och inget du behöver bry dig om.

Utdelningsdag Nordnet Volvo B

För utländska aktier kan det ta några dagar extra innan du får utdelningen på ditt konto. Därför behöver du inte vara orolig om du inte ser pengarna på ditt konto under utbetalningsdagen. Äger du aktien via någon av våra storbanker som ex. Swedbank eller Nordea kan datumet också vara någon dag extra.

Hur ofta får man utdelningar?

Hur ofta du får utdelning är individuellt för varje aktie. All information du behöver hittar du i aktiens kalender hos din nätmäklare. Det vanligaste på den svenska börsen är däremot aktier som har utdelningar en gång per år som ex. Fortnox och Intrum.

Sedan finns det aktier som delar ut en gång på våren och en gång på hösten. Här har vi bland annat investmentbolaget Investor och läkemedelsbolaget AstraZeneca.

Det finns även aktier som delar ut fyra gånger per år. Dessa kallas för kvartalsutdelare och består oftast av preferensaktier som K2A Knaust & Andersson Pref eller utländska aktier som Digital Realty Trust.

Månadsutdelare är mer vanligt på de utländska börserna. På den Amerikanska börsen hittar vi Realty Income Corp och på den kanadensiska börsen finns Boston Pizza.

2021 fick vi Sveriges första månadsutdelare, investmentbolaget som inriktar sig på fastighets- och livsmedelssektorn, alltså Cibus Nordic Real Estate. Under 2021 kan du njuta av 0,812688 SEK/aktie varje månad, en riktig lite pengarkastare som vi håller tummarna för.

Vill du hitta fler spännande utdelningsaktier borde du läsa våra 9 bästa tips på hur du kan lära dig mer om investeringar.

Var hittar jag pengarna från utdelningen?

Pengarna från aktiens utdelning kommer sättas in på samma konto som du äger aktien på. Du behöver inte göra någonting, allt detta sker automatiskt.

När din utdelning har blivit utbetalad till ditt konto kommer du se att saldot har ökat. Du kan under fliken ”transaktioner” också se att du har fått en utbetalning på ditt konto. Under spalten transaktionstyp kommer det står utdelning (om du använder Avanza).

Transaktionstyp Avanza utdelning

Hur skattar jag mina utdelningar?

Äger du dina aktier på ett ISK eller KF (vilket vi rekommenderar) behöver du inte tänka på skatten. Dina utdelningar kommer räknas in i ditt totala värde på ditt konto. Därför kommer dina utdelningar inte skattas på något annorlunda sätt. Utdelningarna kommer bakas in i schablonskatten i din inkomstdeklaration på automatik.

Äger du däremot dina aktier på en AF-depå räknas utdelningen som en aktieförsäljning. Då måste du betala 30% skatt på din utdelning. Detta deklarerar du på exakt samma sätt på din KF-blankett som en vanligt aktieförsäljning.

Har du fått utdelningar från utländska aktier tillkommer det även en källskatt. Det vanligaste är att källskatten ligger på 15%, men det kan variera. Från och med 1 januari 2021 blev källskatten på norska utdelningar dyrare och landade på 25% istället. Detta är ingenting du behöver hantera. Det sköter nätmäklaren själv med respektive skattesäte.

När får jag tillbaka källskatten?

Det är ingen garanti att du får tillbaka all källskatt från Avanza eller Nordnet. Däremot är det teoretiskt 3 år som gäller för att få tillbaka källskatten. Hur detta sker och hur mycket du får varierar bland annat på vilket typ av konto du har aktierna på.

Har du dina utländska aktier på ett ISK kommer du max att kunna få tillbaka 500:- från källskatten. Har du dina aktier i en KF får du tillbaka det som går att få tillbaka (potentiellt mer än 500:-). Detta är en av anledningarna till att investerare oftast rekommenderas att ha sin utländska innehav på en KF istället för ett ISK.

Vad är det för skillnad på direktavkastning och utdelning?

Direktavkastning och utdelning är samma sak. Direktavkastning förkortas oftast ”DA”.

På en aktiesida kan du exempelvis se att det står ”Direktavkastning 2,63%” som på bilden nedan som är på aktien Volvo B. Detta betyder att utdelningen du kommer få från aktien är 2,63% av aktiekursen (räknat på dagen av bolagsstämman).

Direktavkastning Volvo B Avanza

Vad betraktas som en låg respektive hög aktieutdelning?

För att kunna leva på sina aktieutdelningar talar man om ”4%-regeln”. Detta innebär att du ska kunna plocka ut 4% av din portfölj varje år och leva på dem pengarna. I teorin ska detta leda till att din portfölj aldrig tar slut. Därför brukar utdelningsinvesterare sikta på att ha en total aktieutdelning på 4%/år.

När det kommer till enskilda aktier är det lägsta aktieutdelningen 0%. Eftersom alla aktier inte har aktieutdelningar. Vad som anses vara låg respektive hög aktieutdelning är individuellt.

När jag tittat på Nordnets aktielista får jag fram flera tusen aktier som har någon form av aktieutdelning. De högsta procentuella direktavkastningen ligger omkring 30%.

Hög direktavkastning

Den lägsta procentuella direktavkastningen i listan ligger runt 0,02%.

låg direktavkastning

Om vi skalar ner urvalet till endast svenska aktier. Får vi fram en direktavkastning mellan 0,15-22,66%. De flesta svenska aktierna på Nordnets aktielista har en direktavkastning mellan 2-4%.

Om vi gör samma urval på den Amerikanska börsen ser vi en direktavkastning mellan 33,90-0,02%. Här ligger medianen av direktavkastningen runt 2,60%.

Utifrån detta kan vi se att det vanligaste utdelningen är runt 3%. Därför skulle en utdelning under 3% anses vara en låg utdelningen, medan en utdelning över 3% skulle kunna tolkas som en hög utdelning. Men som vi såg är det väldigt brett mellan den allra lägsta och det allra högsta direktavkastningen.

Sammanfattning och slutord

För att få ta del av nästa utdelning måste du äga aktien innan X-dagen. Redan på X-dagen är det fritt fram att sälja aktien om du vill. Däremot måste du köpa aktien igen innan nästa X-dag om du vill ta del av flera utdelningar.

Målet med en utdelningsportfölj är oftast att använda utdelningen för att köpa fler aktier. Detta ger en rolig ränta-på-ränta effekt. Vilket kommer ge fler utdelningar längre fram, hur bra är inte det?

Äger du några utdelningsaktier som du är lite extra nöjd med? Dela gärna med dig i kommentarerna.

Lämna ett svar

Frihetskapitalisten

Frihetskapitalisten

Småsparande 90-talist som strävar efter ekonomisk frihet. Bloggar på frihetskapitalisten.se & Twittrar på @frihetskapital1 om investeringar och passiva inkomster.

Kategorier

Fler artiklar