Affiliatemarknadsföring – Tjäna pengar hemifrån som ungdom.

Att tjäna pengar som ungdom när man bor hemma eller studerar kan vara svårt. Därför vill jag dela med mig av mitt bästa tips.

Att tjäna egna pengar är spännande, men inte jättelätt när man är ung. Speciellt inte medan man fortfarande bor hemma eller studerar. I detta inlägg ska vi gå igenom hur du som ungdom kan tjäna pengar hemifrån med hjälp av affiliatemarknadsföring.

Affiliatemarknadsföring är en prestationsbaserad digital marknadsföring. Det innebär att du kan tjäna pengar genom att marknadsföra andra företags produkter och tjänster. Utan att själv hantera köpet! Du leder helt enkelt trafiken direkt till företaget som säljer produkten eller tjänsten. Som tack får du sedan helt egna pengar. 

Det bästa med affiliatemarknadsföring är att du kan sköta allt helt själv direkt hemifrån. Det finns många olika sätt genom affiliatemarknadsföring du kan tjäna pengar på som ungdom. I detta inlägg ska vi gå igenom hur du kommer igång.

Vad är affiliatemarknadsföring?

Affiliatemarknadsföring innebär att du marknadsför en produkt eller tjänst åt ett annat företag. Antingen på sociala medier eller din blogg. Från företaget får du en speciell spårningslänk som du ska använda i ditt inlägg eller din beskrivning.

När någon av dina följare eller besökare klickar på denna länken spåras trafiken från dig till företaget. Skulle personen som klickade på din länk sedan köpa produkten eller tjänsten så får du pengar (s.k. provision) för köpet.

Vilken kanal kan jag använda?

Du kan använda vilken kanal du vill, Instagram, Facebook, Youtube, Blogg eller något annat. Det viktiga är att du kan lägga in spårningslänken till företaget på något sätt. Sedan behöver du även trafik, alltså besökare eller följare på din kanal. Det spelar ingen roll hur bra erbjudandet är om ingen ser det, eller hur?

Skapa kanal

Hur mycket pengar tjänar man?

Hur mycket pengar man tjänar på affiliatemarknadsföring är väldigt individuellt. Vissa människor tjänar så pass bra att dem har det som sitt heltidsjobb. Andra klarar knappt att betala mobilräkningen. Det krävs mycket arbete för att tjäna dem stora summorna, men det är absolut möjligt!

Nedan har jag lagt in lite inspirerande bilder från några av våra svenska affiliatemarknadsförare som jag följer på Twitter. Det är absolut möjligt för dig också att bli en del av detta flödet.

konsultchefen
Juniorinvesterare 1
Aktivpassiv

Storleken på provisionen varierar

Du får också olika stora provisioner från olika företag. Vissa företag erbjuder en fast summa för varje sälj du har genererat. Andra företag ger ut procentbaserad provision på ett helt köp.

Vi låtsas att ett företag har procentbaserad provision på 10% och en besökare från din kanal handlar för 1000:- hos företaget. Då kommer du själv få 100:- som tack. Nästa besökare från din kanal handlar kanske för 1500:-. Då får du ytterligare 150:- från företaget.

De största provisionerna får du bland produkter och tjänster som har höga marginaler. Exempelvis som prenumerationstjänster och försäkringar. Här kan provisionen ligga runt 15%. Den lägsta provisionen ligger mellan 3-6% och här hittar du produkter med låga marginaler som böcker och elektronik.

Hitta affiliatelänkar

För att kunna tjäna pengar måste du ha en s.k. affiliatelänk. Detta är länken du använder på din kanal för att kunna spåra trafiken från dig till företaget. För att få en affiliatelänk måste din kanal bli godkänd av ett affiliateprogram, detta är helt gratis.

Du ansöker till ett affiliateprogram via ett affiliatenätverk. Dem två vanligaste och bästa affiliatenätverk i Sverige är Adtraction och Adrecord, vi tar mer om detta längre ner.

Vilka produkter och tjänster kan jag marknadsföra?

Du kan använda affiliatemarknadsföring i stort sett inom vilken bransch som helst. Mode, trädgård, skönhet, elektronik, böcker och mycket mer.

Välj ut de produkterna som du tror att din målgrupp kan vara intresserade av. Att marknadsföra bolån på en skönhetsvlogg för tonåringar är ingen bra idé. Som sagt, håll marknadsföringen relevant och ärlig för dina följare eller besökare.

Skapa en kanal

Det första du behöver göra är att bestämma dig för vilken kanal (eller plattform) du vill använda dig av. Har du redan en kanal med många följare är det perfekt. Det är kanalens trafik som tar längst tid att bygga upp. Ju mer trafik du har, desto större är chansen att någon använder din affiliatelänk. Kort förklarat, mer trafik = mer pengar.

Skapa kanal

Har du ingen kanal sedan tidigare är det dags att skaffa en. Det du ska börja med att bestämma är hur du vill skapa ditt material. Gillar du att göra videos är YouTube ett bra alternativ. Eller kanske fotografering är mer din grej, då kan Instagram vara bättre. Eller gillar du att skriva texter, i sådana fall är en affiliatehemsida i form av en blogg ett klockrent val.

När du väl har bestämt dig och skapat din kanal måste du hitta sätt att få följare/besökare. Detta fungerar ganska olika beroende på vilken plattform du valde. Därför kommer vi inte att gå igenom det i detta inlägget. Vi kommer bara fokusera på hur du kan tjäna pengar på din kanal med affiliatemarknadsföring.

Anslut dig till ett affiliatenätverk

Som jag skrev innan behöver du ansluta dig till ett affiliatenätverk för att få tag i affiliatelänkar från företagen. De två affiliatenätverken jag rekommenderar är Adtraction och Adrecord. Anledningen till att du borde välja båda är att de till viss del samarbetar med olika företag. På detta sättet får du ett större utbud att välja bland.

Båda nätverken är gratis att skapa konton hos och det kostar ingenting att ansöka om affiliatelänkar. När du har skapat ditt konto måste du få din kanal godkänd. Det gör du genom att lägga till din kanal hos respektive nätverk. Informationen du fyller i varierar beroende på vilken plattform du har valt. Men överlag är det användarnamnet eller länken till bloggen dem vill ha.

När du har skickat in din ansökan ska den behandlas. Detta kan ta någon dag, men när din kanal är godkänd är det fritt fram att ansöka till olika företag, eller som dem egentligen kallas, annonsörer.

Det kan hända att din kanal inte blir godkänd. Men då får du tydlig information om vad du behöver förbättra. Sedan är det bara att ansöka igen. Den vanligaste anledningen till att man inte blir godkänd är att man har för lite innehåll på sin kanal.

Tänk på detta när du ansöker till annonsörer

Alla annonsörer godkänner inte alla sorter av kanaler. Därför är det väldigt viktigt att du undersöker villkoren för respektive annonsör. Hos Adrecord kan det exempelvis se ut så här:

Marknadsföringsvillkor Bookbeat

Detta är marknadsföringsvillkoren för BookBeat. Dessa villkoren innebär att du får (efter godkännande) använda din affiliatelänk på sociala medier samt rabattsidor. Men det är inte tillåtet att marknadsföra Bookbeat på Cashback / Rewardsidor. Skulle du råka ansöka till en annonsör med ”fel” typ av kanal kommer din ansökan att nekas. Så du behöver inte vara orolig att göra fel.

Hos Adtraction finns BookBeat också, men här ser villkoren lite annorlunda ut. Som du ser på bilden nedan är det inte tillåtet att marknadsföra BookBeat på rabattsidor via Adtraction. Däremot var detta tillåtet via Adrecord.

Annonseringsvillkor

Det är därför bra att undersöka båda annonsnätverken för att hitta de bästa villkoren för just din kanal.

Hitta och använd din affiliatelänk

När du klickar in dig på företaget du ska annonsera kommer du att se din unika affiliatelänk. Nedan är ett exempel på hur en länk från Adrecord kan se ut. Varje länk är helt unik för att kunna utläsa var ifrån trafiken kommer.

Spårningslänk från Adrecord

När du har hittat din unika länk kopierar du den och klistra in den på din kanal. När någon klickar på din länk och genomför ett köp kommer detta synas i din kontrollpanel hos respektive affiliatenätverk.

Så här kan det se ut hos Adrecord. Den rosa linjen visar antalet klick affiliatelänkarna har fått. Den gröna linjen visar hur många transaktioner (köp) som har hänt.

kontrollpanel Adrecord

Hur får jag mina pengar?

För att få din utbetalning måste du anmäla ditt kontonummer hos Adrecord och Adtraction. Detta gör du direkt under inställningar. När du uppnår minsta utbetalningsgräns kommer du att få en utbetalning till ditt konto vid nästa utbetalningstillfälle.

Det kan ta ganska långtid innan du får dina utbetalningar. Det beror helt på när annonsören betalar sin faktura. Det är inte ovanligt att du behöver vänta 4 veckor på utbetalningen. På din kontrollpanel ser du exakt var i processen dina pengar befinner sig.

flode for utbetlaningar hos Adrecord

Avgifter som kommer att dras

När du använder dig av Adrecord och Adtraction som privatperson (alltså utan registrerat företag) kommer affiliatenätverken sköta alla avgifter åt dig. Du behöver därför inte tänka på arbetsgivaravgifter, skatter och deklarationer. Istället kommer det göras ett avdrag på Ca 50% på dina provisioner. Detta betyder att för varje provision på exempelvis 100:- kommer du att tjäna ca 50:-.

Sammanfattning och slutord

Affiliatemarknadsföring är ett bra sätt för dig som ungdom att tjäna pengar hemifrån. Det krävs inget till lite pengar för att komma igång. Och lyckas du skapa en stor följarskara eller mycket trafik kan du tjäna stora summor.

Det bästa är att du kan kombinera detta med din hobby. Är du intresserad av hästar och skrivande kan du skapa en blogg om hästar. Sedan kan du använda bloggen för att leda dina besökare till en specifik djuraffär. Med rätt och långsiktigt arbete kan affiliatemarknadsföring bli din egna pengamaskin.

Läs gärna min affiliateguide. Här går jag igenom steg för steg hur du gör för att skapa och tjäna pengar på din egna affiliatesida.

Har du några funderingar eller är du intresserad av att komma igång med affiliatemarknadsföring? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan.

Lämna ett svar

Lisa Petersson

Lisa Petersson

Kreativ digital kreatör som älskar att skriva. Driver egna bloggar ex. lisapetersson.se och affiliatesidor inom olika nischer. b.la. inom finans, design och tech. I vissa fall arbetar jag även med frilansuppdrag i olika former.

Kategorier

Fler artiklar